2011. október 24., hétfő

Lemezkritika: Taake - Noregs Vaapen (2011)


Azt hiszem nem kell, hogy bemutassam a norvég kultikus hordát, a bergeni csapat 1993-as fennállása óta idén rakta le arra a bizonyos asztalra az ötödik nagylemezét, a kiadásban a Karisma és a Dark Essence Records segédkezett, amely korrekt hangzást és műfajához mérten remekbe szabott külsőt adott a várva várt nagy megmérettetésnek - előszelét egy kislemez és split is meglebegtette már előttünk. Szóval mi is az helyzet? Rengeteget változnak, képesek úgy kísérletezni, hogy az túllép bizonyos határokon, no nem egy új Fleurety vagy Ulver született meg, csak soha nem volt ennyire összetett muzsika elő - és vég konklúzió gyanánt egyik lemezükön se.


A felcsendülő dallamok atmoszférája bár gonosz, inkább mégis egy melankolikus fürdőbe merülnek, a viszonylag kevés ének és a néhol fura zenei és vokál megoldások árnyalatai mélyre és megkeseredettségbe vezetnek. A felsorakoztatott színekben kevés a vörös és a sárga, s csekély a fehér is, ám a szürke és a fekete prioritást élvezett a fájdalommal átszőtt kép palettáján. Pedig a sebesség és pusztítás benne fogant, csak valahol a háttérből lassú ömléssel megindul a black'n'roll és a sötét post-rock jellegű lenyugvás, melyre meghökkentő hangszereltség illeg-billeg rá – gondolok itt a billentyűkre vagy a bendzsó hangú gitárféleségre. Nem beszélve a hard rocker és punk, vagy éppen rock'n'roll, elmélkedős és nyers között lépkedő struktúráiról. Egy valag vendégzenész bassza itt a faszát, tömi a szánkba, mi lenyeljük, mert mit is tehetnénk mást?!
Az összkép a vegyessége ellenére is egységes és tekintélyt parancsoló – nyoma sincs a black metálra jellemző kliséknek, melytől majdnem megfulladt a műfaj – nincs szánalmas próbálkozás, őszintének és erősnek hat, s úgy radikális hogy közben elringat - ez pedig legyünk őszinték; nagy értéket jelent egy-egy album kapcsán, hiszen azt felejthetetlen és kiemelkedő halmazába protezsálja!






Elsősorban olyanoknak ajánlott, akik a már említett műfaj érettebb gyümölcseit kedvelik, de próbálkozhat bárki, akinek a cikkben felsorakoztatott paletták színei kedvenc ruháit juttatta eszébe.

9.2 / 10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése